Browar Zapanbrat

Browar Zapanbrat wystartował 29 grudnia, zapewne jako ostatni browar uruchomiony w 2016 roku. Rozpoczęto niezwykle ambitnie, o czym możemy przeczytać na stronach browaru:  Wczorajsze premierowe warzenie 24 plato udało się wyśmienicie. Nasza warzelnia, a w szczególności kadź filtracyjna spisała się na medal. Przygotowując sprzęt dla browaru w Żywcu nie mieliśmy wątpliwości, że będzie musiał on sprostać wielu wyzwaniom. Mieliśmy jednak pewność, że ciężka praca całego zespołu Pacovskich Strojiren zaowocuje perfekcyjną realizacją, która spełni oczekiwania Zamawiającego, a nam przyniesie wiele satysfakcji.  Browar wyposażony jest w warzelnię o wybiciu 30 hektolitrów, CK- tanki o pojemności 30, 60 i 90 hektolitrów oraz niezbędne urządzenia peryferyjne (kadź wirową, chłodnicę brzeczki, mobilne pompy, zbiornik ciepłej wody, etc.). W browarze funkcjonuje nowoczesna linia rozlewu i filtracji piwa.

Wedle deklaracji właścicieli, Zapanbrat to browar rzemieślniczy w Żywcu powstający w 2016 roku. Zapanbrat warzy piwo dla najlepszych browarów kontraktowych w Polsce. Naszym głównym celem jest umożliwienie produkcji najlepszych piw dzięki doświadczonej i profesjonalnej obsłudze i najlepszej możliwej infrastrukturze. Browar Rzemieślniczy Zapanbrat to nie tylko produkcja piwa, to również próba stworzenia społeczności browarów kontraktowych pod jednym wspólnym hasłem piwnej różnorodności, wzajemnej współpracy i rozwoju. Chcemy żeby marka browaru Zapanbrat była rozpoznawalna, a piwa tutaj warzone wyjątkowe. Dla nas ważna jest atmosfera, pełna przyjaźni i braterstwa, zaufania i wierności. Profesjonalizm, solidność to wartości którymi kierujemy się podczas warzenia najlepszych piw kontraktowych.

Zapanbrat jest modelową realizacją browaru rzemieślniczego, o mocach produkcyjnych na poziomie kilku tysięcy hektolitrów rocznie, z możliwością dalszej, bezkonfliktowej rozbudowy. Zapanbrat jest realizacją przynoszącą połączenie tradycji i nowoczesności,  jaką oferują Pacovske Strojirny.