Browar Miejski Sopot

Restauracja Złoty Ul to w trójmieście miejsce legendarne. W dawnych latach gromadził studentów, biznesmenów, bohemę, ważne osobistości z Trójmiasta. Aż pewnego dnia lokal został zamknięty. Tradycję miejsca postanowili ożywić dwaj sopoccy restauratorzy. Postanowili zrealizować z dawna obmyśloną koncepcję, łączącą tradycję miejsca z nowoczesnym wystrojem, świetną atmosferą, znakomitym jedzeniem, no i browarem. To, że niewielki browar musi się w tym miejscu pojawić, wiedzieli od dawna. A jeśli tak, to z najlepszym piwem, produkowanym wedle najlepszej technologii, na niezawodnych urządzeniach. Decyzja mogła być więc tylko jedna: PACOVSKÉ STROJÍRNY!

Przystępując do projektowania browaru w tym miejscu wiedzieliśmy, że projekt musi być zupełnie unikalny.  Włożyliśmy weń wiele wysiłku, zaprocentowały lata doświadczeń. We wnętrzu utrzymanym w stylu ceglanego, industrialnego loftu powstał browar unikalny. Dziś dzięki wsparciu czeskich fachowców i talentom miejscowych piwowarów powstają tu unikalne, najwyższej jakości piwa.

Browar, zaprojektowany i wykonany „pod klucz” wyposażony jest w dwunaczyniową, blokową warzelnię o wybiciu 5,5 hektolitra, ogrzewaną elektrycznie. Warzelnia, z uwagi na industrialne wnętrze, wykonana została z polerowanej stali szlachetnej. Całość uzupełniło sześć cylindrokonicznych zbiorników o pojemności 10 hektolitrów, które – z uwagi na olbrzymie zapotrzebowanie na sopockie piwo – uzupełniono o osiem tanków leżakowych o pojemności 10 hektolitrów.

Patrząc na wysokość nad poziomem morza, Browar Miejski Sopot jest najniżej usytuowany wśród  wyprodukowanych przez PACOVSKÉ STROJÍRNY. Od najwyżej usytuowanego browaru Lyer w Modravie dzieli go niemal 1000 metrów różnicy. Łączy zaś znakomite piwo.